“Αδιάβροχα και αλέκιαστα υφάσματα.
Γιατί είναι πια σχεδόν αδύνατο να λερώσετε τον καναπέ σας”
“Όλοι οι καναπέδες μας κατασκευάζονται με αλέκιαστα και αδιάβροχα (υδατοπωθητικά) υφάσματα, τα οποία δεν επιτρέπουν τη διείσδυση ύγρων ουσιών στο κάλυμμα των καναπέδων καθως και την διείσδυση λοιπων στερεών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λεκέδες στο καναπέ σας σε βάθος χρόνου.”
Ποία είναι η διαφορά μεταξύ αδιάβροχων, υδατοαπωθητικών, υδατοανθεκτικων και υδροφοβικών υφασμάτων και τι σημάσια εχει για τον καναπέ σας?
Είναι αρκέτα μεγάλη και ο κύριος παράγοντας πέραν του σκελέτου που ορίζει την ποιότητα του καναπέ που θα αποφασίσετε να βάλετε στο σαλόνι σας.Οι περισσότεροι επαγγελματίες στο χώρο του επίπλου χρησιμόποιουν τον όρο αδιάβροχο (waterproof) και άλεκιαστο (stain proof) αμελωντας συνήθως λόγω άγνοιας ή ατυχούς μετάφρασης να αναφερθούν στην κατηγορία μεταξύ αύτων.
Οι συνήθεις κατηγορίες αδιαβροχοποίησης υφάσματος είναι τα αδιάβροχα (waterproof) και τα υδατοανθεκτικα (water resistant). Και οι δυο κατηγορίες έχουν υδατοαπωθητικές και υδροφοβικές ιδιότητες (water repellent)&(hydrophobic).
Τα αδιάβροχα υφάσματα λοιπόν, είναι υφάσματα που είναι ή εγγενώς υδατοαπωθητικά ή έχουν υποστεί εργοστασιακή υδατοαπωθητική επεξεργασία, προκειμένου να δημιουργηθεί κλωστουφαντουργικό προϊόν που αναπνεέι όπως τα συμβατικά υφάσματα. Αυτό επιτυγχάνεται προσθέτωντας μια επικάλυψη λεπτής μεμβράνης νανομορίων ή πολυμερών που στις οδηγίες της Ευρωπαικης Ένωσης ονομάζεται DWR (Durable water repellent).
“Αυτά τα υφάσματα προστατεύουν πλήρως τον καναπέ από οποιουδήποτε τύπου λεκέ είτε είναι σε υγρή μορφή οπως ο καφές, το κρασί κτλ είτε είναι σε στερεή οπως ένα κομμάτι κείκ σοκολάτας. Τα υφάσματα που είναι υδατοαπωθητικά έχουν επιπλέον την ιδιότητα να προστατεούν τον καναπέ απο την υγρασία, ενώ δεν σπάζουν τη δομή του υλικού, διατηρώντας την ελαστικότητα του υφάσματος και τη διαπερατότητα του αέρα που χρειάζεται για να “αναπνεέι” το σαλόνι σας.”
“Γιατί πρέπει να με ενδιαφέρει αν αναπνέει σωστα ο καναπές μου?”
“Η αρχική εργοστασιακή διαδικασία φινιρίσματος του εκάστοτε τύπου αδιαβροχοποίησης είναι αυτή που ορίζει τη ποιότητα της σύνθεσης του ύφασματος και ως εκ τούτου καθορίζει οχι μόνο την διάρκεια ζωής του υλικόυ αλλά και την ικανότητα του να αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλόυν δυσάρεστες όσμες σε βάθος χρόνου αλλά και σοβαρές αλλεργίες ειδικά για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Με άπλα λόγια αν το ύφασμα που θα διαλέξετε δεν ακολούθεί τις οδηγίες συμμορφωσης που ορίζει η Ευρωπαικη Ενωση ειναι αρκέτα πιθανό όχι μόνο να αρχίσει να μύριζει αλλα να δημιουργήσει και δερματικές παθήσεις ή κνήσμους σε αυτούς που το χρησιμοποιούν με το πέρασμα του χρόνου.